datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
7 érv Sopron mellett - videó
 
 
Innováció Fidelissima - videó
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Fertőszéplak - Sarród

Fertőszéplak külterületének jelentős része a Fertő – Hanság Nemzeti Parkhoz tartozik. 1682-ben Széchényi György érsek zálogba vette Esterházy Páltól a kastélyt, a hozzá tartozó földekkel és majorokkal együtt, így lett Széplak a Széchényi- nemzetség lakhelye majdnem egy évszázadon át. Ez a nemzetség Széchényi Ferenc révén összeforrt a magyar történelemmel. Széplakot kulturális központtá alakították, neves politikusok, zenészek gyakran jártak itt. A falu néprajzi hagyományait, berendezési tárgyait, lakóinak életmódját a Falumúzeum mutatja be – az Öreg utca (ma Nagy Lajos utca) megmaradt öt házát alakította át a Soproni Múzeum 1982-ben. A szép, egységes, fűrészfogas beépítésű utcasor a Kisalföld népi építészetének remeke. A Soproni utca elején páratlan különlegességet találhat az érdeklődő, Vasúti Lámpamúzeum működik, magánerőből.

Fszeplak1250.jpgFszeplak2250.jpg

Sarródon van az 1991-ben alapított Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának impozáns központi épülete, a Kócsagvár. Sok látogatót vonz a 2006-ban megnyílt közösségi és tájház. A nemzeti parkban évente megrendezik a halászléfőző versenyt, a szürke szarvasmarha tenyészbikaszemlét és -vásárt, a nemzetközi madármegfigyelő napot. Szívesen fogadnak ifjúsági és felnőttcsoportot is, hogy bemutassák a nemzeti park értékeit, munkáját.

Fszeplak3250.jpgFszeplak4250.jpg

FERTŐSZÉPLAKI TÁJHÁZAK

A Széchényi-család ősi „fészke” a XVIII. század végéig Fertőszéplak volt, csak ezt követően költöztek Nagycenkre. Ők építették a falu Mindenszentek tiszteletére felszentelt templomát, melynek belső berendezése a XVIII. századi barokkra jellemző kézimunkával készült. Az egységes fűrészfogas beépítésű széplaki utcasor az 1930-as évektől minden jelentősebb népi építészetet tárgyaló műben szerepel. Megmaradt öt épületében, melyek a paraszt-barokk népi építkezés szép példái, szabadtéri néprajzi múzeumot alakítottak ki. A kiállítás a Fertő mentiek történetét, életét, népművészetét, munkaeszközeit nagyon gazdag összeállításban mutatja be. A gondos, értékes, sok szeretettel gyűjtött és megőrzött népi múzeum minden háza külön-külön érték. Az 1850–1950 közötti lakáskultúrában felfedezhető jellemző változásokat, valamint a paraszti gazdaság fejlődésében utolérhető leleményességet és a modern gazdálkodással való lépéstartását tárja a látogatók elé.


Nyitvatartás:

május–szeptember: 9–17 óra

Szünnap: hétfô

Tel.: 99/311-327

VASÚTI LÁMPAMÚZEUM

Nyitvatartás:

május 1.–október 15.: 11–17 óra

az év többi napján elôzetes bejelentkezésre

Szünnap: vasárnap és hétfô

Tel.: +36-20-322-4734