datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Megújul a Fő téri Szentháromság emlékmű

Ez év őszére elkészül és teljes szépségét megmutatja majd a felújított Szentháromság emlékmű, a soproni Fő tér ékessége.Tavaly kezdték el a Fő téri Szentháromság szoborcsoport felújítási munkáit, amelyek idén júniustól folytatódnak.

A szobor teljes rekonstrukciója két ütemben történik. Eddig elvégezték az emlékmű teljes tisztítását, a posztamens feletti csavart oszlop, oszlopfő, a Szentháromság szobor csoport, valamint a négy felső szobor (Szent Anna, Szent Katalin, Szent Regina, Szent Borbála, Immaculata Mária) plasztikai kiegészítését, konzerválását, hidrofobizálását. Továbbá az oszlopfő fejlemeze új ólomlemez-fedést kapott. A tiara és az országalma visszakapta aranyozását – tudtuk meg Kelemen Imrétől, a Soproni Városfejlesztési Kft. ügyvezetőjétől.

IMG_7805.JPG

Ebben az évben Szűcs László és Sütő József restaurátorok keze nyomán megújul a talapzaton levő, nagyon rossz állapotban levő hat nagyméretű szobor és maga a talapzat, a feliratokkal együtt. Új ólomlemez-fedést kap a posztamens felső része és a közbenső kis párkány. A Szent István szobor kezében levő országalmát és a jogart újraranyozzák. Elkészülnek a hiányzó fém attribútumok (az ismertető jegyek, mint például a jogar, az országalma, a kereszt), továbbá ezeknek újraaranyozását is elvégzik, együtt, a meglévő hiányos kő-attribútumok újraaranyozásával.

IMG_7810.JPG

A szakemberek a nyár elején a leginkább károsodott két donátor figura szennyezett kőfelületeinek letisztításával és kifészkelésével kezdték meg a munkát, majd ezt követően került sor a kőmegerősítésre, konzerválásra. A konzerváló anyag térhálósodását követően a donátor figurák és a további szobrok plasztikai kiegészítését végzik el a szakemberek.

Várhatóan ez év őszén már teljes pompájában csodálhatjuk a megújult Szentháromság emlékművet.

BTÉ
Fotó: Tóth Zsombor

2011. július 27. / Kultúra