datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

  	képek
| továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Sajtünnep, immár tizenegyedik alkalommal

A csermajori iskola és a megyei önkormányzat összefogásában megvalósult rendezvény mára már országos hírnévre tett szert. A rengeteg kiosztott díj rengeteg minőségi terméket is jelent, a termékek sokfélesége pedig azt, hogy a vállalkozókat, sajtkészítőket kreativitás jellemzi - mondta megnyitó beszédében Firtl Mátyás, a megyei önkormányzat alelnöke.

Szeptember 27-én 11. alkalommal rendezték meg a sajtkészítés hagyományait felelevenítő, népszerű, nagy számú közönséget vonzó Sajtünnepet Vitnyéden. Az ország legnagyobb sajtjának feleszeletelésében idén is kivette részét Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke.

Sajttörténet

A sajtkészítés története több évszázados múlttal rendelkezik, már az ókori görögök is ismerték és szerették a különféle tejtermékeket, amelyek a hétvégi piacok legnépszerűbb áruinak számítottak. Őseink elsősorban juh- és kecsketejet használtak a sajtkészítéshez, napjainkra a tehéntej vált a sajtgyártás leginkább használt alapanyagává.

Az évszázadok során a sajtkészítés módja valójában nem sokat változott, így ma is számos sajt készül a régi receptek alapján. Az előállításhoz szükséges technológia és technika viszont rendkívül gyors ütemben fejlődött.
A Csermajori Ujhelyi Imre Élelmiszeripari Közép-és Felsőfokú Szakképző Intézmény 1998. decemberében rendezte meg az első csermajori Országos Sajtversenyt és immáron - az egyre növekvő érdeklődés miatt - most tizenegyedik alkalommal hirdette meg a sajtkészítők találkozóját, alkalmat adva a készítőknek, hogy termékeiket bemutathassák a szakmának és a sajtkedvelő közönségnek. Az iskola - amely hazánk egyik legrégebbi, ma is működő szakképző iskolája - mindig is igyekezett betölteni a tejgazdaságban (a tejiparban) dolgozók között az összekötő kapocs szerepét.

0927sajtversenycikk08.jpg

 

Ma már rangot jelent a sajtversenyen való részvétel

Példaszerű összefogásnak köszönhetően 2002-ben első alkalommal hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat és az Ujhelyi Imre Tejipari Szakközépiskola az I. Országos Sajtünnepet. A már hagyományos csermajori sajtversenyt egészítették ki a szervezők a gazdag szakmai programon túl, sajtvásárral illetve kulturális, szórakoztató programokkal. Ma már a sajtgyártó szakma által elismert rangot jelent a nemes megmérettetésen az elsők között végezni.

Az idei sajtünnepen megjelenteket elsőként Tóth Károly, Vitnyéd polgármestere köszöntötte, amelyet követően a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat nevében Firtl Mátyás nyitotta meg az ünnepet.

Firtl Mátyás, országgyűlési képviselő megnyitójában hangsúlyozta: A sajverseny és sajtünnep jó példája annak, hogy egy intézmény, a csermajori iskola és a megyei önkormányzat összefogással hogyan tudott egy olyan rendezvényt létrehozni, amely országossá vált, és hírnevet szerzett Vitnyédnek.

0927sajtversenycikk01.jpg

 

A rengeteg kiosztott díj rengeteg minőségi terméket is jelent, a termékek sokfélesége pedig azt, hogy a vállalkozókat, sajtkészítőket kreativitás jellemzi.

- Az élet a vidéken születik, az értékeket a vidék teremti meg – fogalmazott Gárdosi Péter, az FVM főosztályvezetője, aki a megváltozott, uniós feltételek között a saját érdekekért való lobbizás jelentőségéről is szólt.

A sajtünnepen egész nap sajtkóstoló, sajtvásár és-bemutató, borkóstoló, borvásár kulturális, szórakoztató programok várták a közönséget, amelyen az ország legnagyobb, ezúttal 37 kilogrammos sajtját is szétosztották a közönségnek. A sajtszeletelésben, az előző évhez hasonlóan, idén is kivette részét Firtl Mátyás alelnök együtt a minisztérium főosztályvezetőjével.

 

0927sajtversenycikk02.jpg

 

 

0927sajtversenycikk05.jpg

 

 

BTÉ

2008. szeptember 27. / Régió