datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

A Soproni Képzőművészeti Társaság csatlakozik a Klimt-évhez

A Soproni Képzőművészeti Társaság „ 150 éve született  Gustav Klimt”  címmel  tart előadást május 22-én , 18 órakor, a Várkerület Galériában, (9400 Sopron, Várkerület 19.), július közepén bécsi tárlatlátogatást szervez a Társaság. Mindkét programra nyitott a Klimt művészete és a bécsi kiállítások iránt érdeklődők számára. A 2012-es jubileumi Klimt-év alkalmából a nagy bécsi múzeumok színvonalas és részben egyedülálló kiállításokat rendeznek.A Soproni Képzőművészeti Társaság „ 150 éve született  Gustav Klimt”    címmel  szervez előadást 2012. május 22-én , 18 órakor, a Várkerület Galériában, (9400 Sopron, Várkerület 19.)

Az előadó: Rennerné Tóth Mária rajztanár

Klimt-430x430.jpg

A Soproni Képzőművészeti Társaság tervei szerint 2012. július közepén közös tárlatlátogatást szervez  Bécsbe, ahol a Klimt-év alkalmával rendezett jubileumi Klimt kiállítások közül is megtekintenek majd néhányt. A tervezett programban az úticélok között szerepel még a Schönbrunni Kastély továbbá Hundertwasser alkotásainak megtekintése is – tudtuk meg Keresztény Richárdtól, a Soproni Képzőművészeti Társaság elnökétől.

001415469_belvedere2.jpg.jpg_orig.jpg

Bécs, Belvedere

A programokra a szervezők minden érdeklődőt várnak.

 

***

Klimt-kiállítások 2012-ben Bécsben

A 2012-es jubileumi Klimt-év alkalmából a nagy bécsi múzeumok színvonalas és részben egyedülálló kiállításokat rendeznek. A bécsi szecesszió talán legismertebb festőjének számít Gustav Klimt, a bécsi múzeumuk  életének és munkásságának állomásait, fejezeteit mutatják be.

Wien Museum
KLIMT-kiállítás. A Wien Museum gyűjteménye. 2012. május 16-tól szeptember 16-ig látható a Gustav Klimt festményeiből rendezett kiállítás, többek között Emilie Flöge portréja, plakátok, nyomatok, a művész festőköpenye, a halotti álarc, valamint Egon Schiele rajza a halott Gustav Klimtről is megtekinthető lesz. A kiállítás középpontját azonban a világ legnagyobb, 400 rajzból álló Klimt-gyűjteménye képezi majd, amelyet első alkalommal láthatunk teljes egészében.
www.wienmuseum.at

Österreichische Galerie a Belvedereben
„Gustav Klimt/Josef Hoffman. A modernizmus úttörői” című kiállítás 2011. október 25-től 2012. március 4-ig tekinthető meg.
A kiállítás Gustav Klimt és Josef Hoffman – az építész és a Wiener Werkstätte társalapítója - együttműködésére világít rá, amely a bécsi Szecesszió Házában rendezett Beethoven-kiállítással és a brüsszeli Palais Stoclet megalkotásával magasra tette a mércét a Gesamtkunstwerk történetében. A kiállítás vizsgálja Hoffmann Klimt festészetére gyakorolt hatását is.
www.belvedere.at 

Kunsthistorisches Museum
Gustav Klimt a Kunsthistorisches Museumban: 2012. február 14-től május 6-ig többek között 13 festményt és ezek vázlatait láthatja a közönség a Kunsthistorisches Museum impozáns lépcsőházában. A látogatók a képek keletkezésének megismerésével közelebb kerülhetnek a művész középső alkotói szakaszához.
www.khm.at 

Albertina
 
„Klimt-rajzok“ 2012. március 13-tól június 17-ig.Néhány kölcsönkért képtől eltekintve a 170 műből álló kiállítás nagy részét saját gyűjtemény alkotja, amely átfogó képet ad Gustav Klimt grafikai életművéről.
www.albertina.at

Leopold Museum
„Gustav Klimt. (Idő)utazás.” 2012. február 24-től június 11-ig.A kiállításon megtekinthetjük többek között Emilie Flöge hagyatékának darabjait és Gustav Klimttel folytatott levelezését is. A múzeum állandó gyűjteményéhez tartozik Gustav Klimt híres festményei mellett a szecesszió művészeinek számos képe, csakúgy, mint a világ legjelentősebb gyűjteménye Egon Schiele műveiből.
www.leopoldmuseum.org

Österreichisches Theatermuseum
„Klimttel szemben. A „Nuda Veritas“ és védelmezője, Hermann Bahr.” 2012. május 10-től október 29-ig.Klimt 1898-ban megfestett képe, a „Nuda Veritas“ Hermann Bahr, az író tulajdonát képezte, aki „Klimttel szemben“ című művében a Klimt művészetével kapcsolatos vitában Klimt pártját fogja. Klimt művei mellett a kiállítás Bahr munkássága előtt is tiszteleg.
www.theatermuseum.at

Művészetek Háza
Kiállítás: Klimt és a Művészetek Háza. 2012.  július 6-tól szeptember 2-ig. A kiállítás dokumentálja Gustav Klimt a Művészetek Házában végzett munkásságát az 1891 és 1897 között időszakból.
www.k-haus.at

Museum für Volkskunde 
„Objektum a középpontban” – Emilie Flöge textilminta-gyűjteménye. 2012. május 24-től október 14-ig.Elsősorban Emilie Flöge megőrzött textilmintáit láthatjuk a kiállításon, aki szoros kapcsolatban volt Gustav Klimttel. A századfordulón Bécsben egy divatszalont üzemeltetett, amely számára modellruhákat tervezett.
www.volkskundemuseum.at

Klimt-villa
Az utolsó és egyetlen fennmaradt Klimt műterem Wien-Hietzingben átfogó renoválást követően 2012 későnyarán nyitja meg ismét kapuit, és bepillantást enged a művész munkásságába és életébe.
www.klimt.at 

Österreichisches Museum für angewandte Kunst/Gegenwartskunst – MAK
A múzeum Klimt 9 tervrajzát mutatja be, melyeket a brüsszeli Palais Stoclethez készített. Ezen felül a Wiener Werkstätte öröksége is a MAK tulajdonát képezi, így Josef Hoffmann, Kolo Moser és további művészek munkái.
www.mak.at

http://www.austria.info/hu/

2012. május 14. / Kultúra