datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

  	képek
| továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Tűztorony: Több évszázados emlékekre bukkantak

Képgalériával

Ma délelőtt emelték le a soproni Tűztorony csúcsdíszét. A sashoz rögzített L alakú tartóból két, üvegcsőbe elhelyezett papíros és egy kis kettőskereszt is előkerült. A régebbi írásos korabeli dokumentum egy 1786-ban írt papiros tekercs.Mielőtt a felújítás alatt levő Tűztorony tetejéről ,,a sas leszállt" volna a Fő térre, a soproni Fő téren mindenki számára elérhető módon helyezték el a Hűségkapu feletti városcímert, amelyről Tóth Imre múzeumigazgató, majd Nemes András művészettörténész tartott rövid ismertetőt a Fő téren egybegyűlteknek.

20120709tuztorony01c.jpg

20120709tuztorony19c.jpg

 Dr. Fodor Tamás polgármester és dr. Simon István alpolgármester jelenlétében aztán megadták a jelt, és a Tűztorony felújításához felállított daruval leengedték a Tűztorony  csúcsdíszét, amelyet a Fő téren elhelyezett asztal mellé tettek, majd a kétfejű sasra rögzített L alakú időkapszulát nyitották fel.

20120709tuztorony21c.jpg

 

Ebből korabeli dokumentumok kerültek elő: a legutóbbi, '60-as évekbeli toronyfelújítás alkalmával elhelyezett írásos felsorolása az akkori felújítást végzőknek, továbbá egy, 1786-ből származó írásos papirostekercs is előkerült, amelyről - miután nehezen elolvasható volt - pontosabbat a művészettörténészek később tudnak majd mondani.

P1200109acc.jpg

20120709tuztorony23c.jpg

20120709tuztorony26c.jpg

A felfeszített L alakú tartóból egy kis kettőskereszt is előkerült, legnagyobb valószínűséggel ez is több évszázados lehet.

A Fő téren elhelyezett csúcsdísszel mindenkinek lehetősége volt fotózkodni, az abban talált tárgyakat is megtekinthette mindenki.

A jelenlegi toronyfelújítást követően az eddigi dokumentumokkal együtt a jelenkori Sopron is elhelyezi majd dokumentumait az időkapszulában.

 

***

„Ilyen pillanatok csak két-háromszáz évente adódnak" – fogalmazott Fodor Tamás polgármester tegnap délelőtt, amikor a daru leemelte a Tűztorony tetejéről a kétfejű sast. A jelenlévők izgatottan várták, vajon mit őrizhetnek az időkapszulák.

 

P1200121acc.jpg(Az L betű Lipót császárra utal, hiszen 1681-ben Lipót császár neve napjára rendezett ünnepségre tették fel a kétfejű sast a toronyra, s ekkor szólalt meg újra a megjavított óra is.) Érdekesség, hogy a kétfejű sast 1701-ben egy szélvihar letépte helyéről, s csak egy évre rá, aranyozása után rakták fel újra.

Az egyik L betű teljesen üres volt, ám a másikból érdekes kordokumentumok kerültek elő, tudtuk meg dr. Tóth Imre múzeumigazgatótól, Nemes András művészettörténésztől és dr. Kelemen István történésztől. Egy sérült üvegcsében 1786-ból, illetve 1969-ből való papírt találtak. A korábban keltezett papír egyik oldalán latin nyelven az uralkodó, illetve a városi tisztviselők neve olvasható - írja a kisalfold.hu.

 

P1200168accc.jpg


A másik oldalon gót betűs német nyelvű szöveg arról tudósít, mibe került akkor a bor és a gabona. Első pillantásra az viszont nem derül ki, hogy forgalmi értékről van-e szó, avagy ennyit költöttek valamiféle áldomásra.

20120709tuztorony32c.jpg

Az időkapszulából előkerült még egy bronzból készült XVII. századi, kisméretű kettős kereszt melldísz. Az 1969-es felújításkor is hagytak nyomot az L betűben a Tűztorony munkásai: Dávid Ferenc művészettörténész papíron foglalta össze az elvégzett teendőket. Egy gyalult falemezen az ácsok, asztalosok, bádogosok  neveit örökítették meg, akik az akkori felújítás részesei voltak, közte veszkényiekét is, Vörös Imréét és egy másik Imréét is, ám a családi név már olvashatatlanná vált.

20120709tuztorony35c.jpg

 

20120709tuztorony30c.jpg

A városvezetés szándéka, hogy a felújítás befejezésekor, azaz a kétfejű sas visszahelyezésekor emléket hagyjanak az időkapszulában a XXI. századról.

– Negyven éve lakom Sopronban, s örülök, hogy felújítják a Tűztornyot. Felemelő érzés volt testközelből látni a kétfejű sast, s egy kicsit részévé válni Sopron jelképének  – fogalmazott Pék Lászlóné nyugdíjas adminisztrátor, aki mindig szerette a történelmet, a helytörténetet.

20120709tuztorony37c.jpgA torony felújításával kapcsolatosan Kelemen Imre, a Soproni Városfejlesztési Kft. ügyvezetője elmondta: a Tűztorony másik relikviáját, a Civitas Fidelissima felirattal kiegészített Hűségkapu fölötti barokk címert is restaurátorok veszik gondozásba.  Jelenleg a kapu kibontása zajlik, hogy a torony kapuja visszanyerhesse eredeti méretét. Augusztusig végeznek ezzel a feladattal, míg   most a kőpárkányok, kőablakok és a loggiaszint kőmunkáját végzik a szakemberek.

BTÉ

2012. július 9. / Kultúra