datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Sport az agynak! – FIRST LEGO League

A csapatok és robotjaik a Széchenyi István Gimnáziumban két pályán fognak küzdeni: ki tud minél több feladatot végrehajtani 2,5 perc alatt? Sikerül-e megemelni a házat, mielőtt elönti a tenger; a jegesmaci eljut-e a sarkvidékre – ilyen és hasonló problémák megoldására kell programozni a robotot.


A FIRST LEGO League egy játékos verseny formájában vezeti be a fiatalokat a tudomány és technika világába. Leglátványosabb része a robotverseny, ahol egy saját építésű és programozású LEGO robot segítségével kell adott feladatokat megoldani egy ismert pályán. Emellett a csapatoknak egy előre megadott témában – ez idén az éghajlatváltozás - kutatást is kell végezniük.

Magyarországon ötödik alkalommal rendezik meg ezt a versenyt.

Idén, először - Budapest és Szeged mellett - Sopron is regionális helyszín lett. Hazánkban elsősorban a középiskolák vállalják fel a rendező partner szerepét; Sopronban a Széchenyi István Gimnázium vette fel a kapcsolatot a Hands on Technology-val, a közép-európai versenyek szervezőjével. Azonban külföldön cégek (pl. Microsoft, ) is jelentkeznek regionális partnernek, hiszen a robotikában jártas fiataloknak majd ők látják hasznát.

 

legorobi7m.jpg

 

Akinek nincs programja november 15-én fél kettőkor, bátran nézzen be a Széchenyi Gimnázium dísztermébe! A csapatok és robotjaik két pályán fognak küzdeni: ki tud minél több feladatot végrehajtani 2,5 perc alatt? Sikerül-e megemelni a házat, mielőtt elönti a tenger; a jegesmaci eljut-e a sarkvidékre – ilyen és hasonló problémák megoldására kell programozni a robotot.

 

legoamirobinkm.jpg

 

Négy versenyszámban születik győztes: a legjobb robotjáték, a legjobb robottervezés, a legjobb csapatmunka és a legjobb kutatás díjai kerülnek majd kiosztásra. A fő nyertes azonban az a csapat, aki az összesített versenyt nyeri: ő utazhat december elején Zürichbe, a közép-európai döntő helyszínére. Ezért a lehetőségért nálunk nyolc csapat verseng: a három széchenyis mellett két budapesti két sárospataki és egy győri.

Sopron neve, mint regionális helyszín már bekerült az FLL történetébe, de nem bánnánk, ha Zürichben, a csapatok felsorolásakor is elhangozna…

 

 

legoasztalm.jpg

 

 

Kapcsolódó oldalak:

A First LEGO League Sopron honlapja 

A FIRST LEGO League hivatalos honlapja

 fll-logom.jpg


(sopron.hu)

2008. november 13. / Közéleti események