datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
7 érv Sopron mellett - videó
 
 
Innováció Fidelissima - videó
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

  	képek
| továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Üzenet az utókornak - visszakerültek a toronydíszek a soproni Tűztorony csúcsára

Képgalériával és videóval

Visszahelyezték a sast és a díszítőgömböt a felújított Tűztorony csúcsára. Miután az időjárás lehetővé tette a műveletet, így – a sas és a csúcsgömb  levételéhez hasonlóan – újból  a város érdeklődő közönsége előtt végezték el a toronydíszek visszahelyezését.A művelet megkezdése előtt már két órával újra a Fő térre kihelyezték a kétfejű sas toronydíszt, hogy azzal bárki lefotóztathassa magát.

20120914sas013c.jpg

 Az eseményen résztvevőkről csoportkép is készült, amelyet a helyszínen szintén behelyeztek az utókornak szánt dokumentumként a sasba rögzített tartóba.

A csoportkép innen tölthető le nagy méretben

 

20120914sas029c.jpg

20120914sas037c.jpg

 A kétfejű sasra visszahegesztették az L alakú fémtartót az eredetileg abban talált régebbi tárgyakkal, kordokumentumokkal, és egy újabb tartót is elhelyeztek a sas ,,hátán" a jelenkor üzeneteként.

20120914sas047c.jpg

A toronygömbbe időkapszula került a maiak ,,üzenetével": dokumentumokkal, tárgyakkal. Az időkapszulába helyezett tárgyakról, dokumentumokról dr. Fodor Tamás, dr. Simon István és Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője közösen számolt be a Fő téren.

20120914sas050c.jpg

Dr. Fodor Tamás felsorolta mindazokat a dokumentumokat, amelyek bekerültek az időkapszulába. Ezek között mai sajtótermékek, a Tűztorony felújításának tervdokumentációja is bekerült a gondosan lezárt tartóba. Mindezeketcsak azok fogják látni, akik néhány száz év múlva majd újból leemelik a díszgömböt a Tűztorony csúcsáról). Dr. Simon István elmondta, hogy a Kékfrankos fővárosa egy kékfrankos szőlővenyigével üzen az utódoknak.

Firtl Mátyás arról számolt be, hogy Sopron vezetői üzenetet fogalmaztak meg a jövő számára, miután abban a kivételes helyzetben lehetett a város, hogy a felújítás kapcsán leemelhette a toronydíszeket.  Sopron országgyűlési képviselője arról is szólt, hogy mivel a város védangyala Szent Mihály, így Szent Mihály imája is bekerült az időkapszulába; azt kívánta, hogy miután Sopront eddig is megtartotta védangyala, úgy ezután is tartsa meg, és ha valaha felnyitják az időkapszulát, ugyanúgy lehessenek büszkék Sopronra, mint ahogyan mi is azok vagyunk.

 20120914sas069c.jpg

 A tervező és a kivitelező cég képviselői röviden beszámoltak az elvégzett munkákról, amelyekről egy leírást minden, a Fő téren tartózkodó érdeklődő meg is kapott.

20120914sas074c.jpg

 Ezt követően először a díszítőgömböt emelte a magasba a Fő térről a daru, majd annak szakszerű rögzítését követően a kétfejű sast ábrázoló címer is a Tűztorony csúcsára emelkedett, majd a torony tetejére került.

20120914sas094c.jpg

Dr. Fodor Tamás polgármester, dr. Simon István alpolgármester beszámol arról, hogy mi kerül az időkapszulába üzenetként az utókornak.

 

BTÉ

2012. szeptember 14. / Kultúra