datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
7 érv Sopron mellett - videó
 
 
Innováció Fidelissima - videó
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Emléktábla: Soproni alapította a herendi porcelánmanufaktúrát

Stingl Vince, a Herendi Porcelánmanufaktúra alapítójának tiszteletére emléktáblát avattak egykori lakóháza falán. A Várkerület 53. szám alatti házban lakott Stingl Vince, akinek mostantól emléktábla őrzi emlékezetét a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., a Soproni Városszépítő Egyesület és a Stingl család leszármazottainak összefogásának köszönhetően.

200120928stingl02.jpg

 Az avatás alkalmával dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke szólt arról, hogy Stingl Vince kiemelkedőt alkotott életpályája során, méltán lehet rá büszke Sopron városa és a soproni városszépítők. Azon neves soproniak sorába tartozik, akik Sopron város szülöttjeként hírnevét, elismertségét növelték és növelik a városnak. A  világhírű manufaktúra soproni alapítójának emléktáblájáról a leplet a soproni szél, haranszó közepette rántotta le, stílszerűen a városszépítők elnökének köszöntője alatt.

200120928stingl06.jpg

 

Stingl Vince alkotói nagyságát, rátermettségét, szakmai hozzáértését, emberi tartását méltatta dr. Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója. Az okleveles kutatások bebizonyították, hogy a Sopronban született Stingl Vince a finomkerámia-ipar fortélyait Bécsben tanulta ki, azt megelőzően, hogy megalapította a Herendi Porcelánmanufaktúra ősét, ahol a technológiát is kifejlesztette.

 200120928stingl05.jpg

.- Megint gazdagodik a város – mondta dr. Fodor Tamás polgármester. Egy régi soproni családra emlékezhetünk és emlékeztethetünk a most felavatott táblával, olyan sopronira, aki maradandót alkotott. Stingl Vince, a legnagyobb soproniakhoz hasonlóan, hozzájárult a megteremtett értékekkel a mai város rangjának megteremtéséhez is, hiszen az, amit alkotott nem csak múltbeli érték, hanem maradandó és ma is értékteremtő.

Stingl Vince olyan manufaktúrának tette le az alapját, ami nemzeti kincsnek számít, ami nemzeti identitásunk része  - mondta dr. Fodor Tamás. 

200120928stingl07.jpg

A család nevében Stingl Gellért nagyon személyes és megható visszaemlékezésében arról is szólt, hogy vágyai között van, az, hogy Stingl Vincéről, Sopron szülöttéről közteret nevezzenek el szülővárosában.

200120928stingl08.jpg

 

,,Amikor a Manufaktúra elődjét, a fajansz- és kőedénykészítő műhelyét Pannónia közepén, néhány mérföldnyire a Balatontól Stingl Vince 1826-ban megnyitotta, még senki sem sejthette, hamarosan világszerte ismerni fogják az aprócska település, Herend nevét. Az anyagi nehézségek miatt 1839-ben a tőkeerős Fischer Mór vette meg a kis műhelyt, s attól kezdve csak porcelán készült Herenden. A siker nem is váratott magára.

200120928stingl10.jpg

A Herendi Porcelánmanufaktúra többek között elnyerte a császári és a királyi udvari szállító címet, előre vetítve a nemzetközi sikereket is. Erzsébet királyné, Rothschild báróné, Esterházyak, Festeticsek és a kor minden jelesebb főúri otthona az elegancia jegyében birtokolt Herendi Porcelánokat. A magyar arisztokrácia szinte kizárólag Herenden rendelte meg töredékes porcelánkészleteinek kiegészítését, s e pótlások révén a Manufaktúra számtalan olyan régi motívumot alkalmaz ma is, amelyet mások rég elfeledtek.

Az utóbbi évtizedekben a japán császár, a brunei szultán, az angol királyi család, a thai király, a Kennedy család és Ronald Reagan mellett több világhírű cég – így a General Motors, az IBM, a Suzuki – tulajdonába is kerültek Herendi porcelánok.

200120928stingl11.jpg

A Herendi Porcelán hungarikum. A kézművesség csúcsa, neve egyet jelent a tökéletes minőséggel és szépséggel. Csodálatra született, birtokolni rang, étkezni belőle élmény" - írja találóan a www.akademiaklub.hu.

sopron.hu

2012. szeptember 28. / Kultúra