datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

A 19–20. századi német nyelvű soproni sajtó közép-európai digitális adatbázisba kerül

A Soproni Levéltár1869–1919 közötti, német nyelvű helyi sajtója digitalizált formában kerül a közép-európai digitális adatbázisba. Az országosan is kiemelkedő helyi, történeti sajtóanyaggalrendelkező intézmény így egy fontos közép-európai projektnek egyedüli magyar partnereként lehet a részese.A müncheni központú, közép- és kelet-európai projektekben érdekelt és szakmai tapasztalatokkal rendelkező, könyvtárak, múzeumok, levéltárak számára dolgozó Pixelprint GmbH. képviseletében Fabian Kopp üzletvezető, Tóth Ferenc projektkoordinátor a Magyar Nemzeti Levéltár Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltárában 1869–1919 közötti, német nyelvű helyi sajtót digitalizált.

A sajtódigitalizálás az Oedenburger Nachrichten 1869–1874, Oedenburger Zeitungen 1879–1914 közötti évfolyamait érintette, valamint számos, napjainkra különlegesnek számító, 1919-es német nyelvű lap (pl. Oedenburger Proletarier, Oedenburger Arbeiterrat) fennmaradt számait - mondta el Dominkovits Péter, a Soproni Levéltár igazgatója.

IMG_9698_1accc.jpg

 Tóth Ferenc projektkoordináto, Fabian Kopp üzletvezető és Dominkovits Péter levéltárigazgató

Sopron város egykori főlevéltárnokai, kiváltképpen Házi Jenő érdeme, hogy az intézmény ma országosan is kiemelkedő helyi, történeti sajtóanyaggal rendelkezik, melynek egyik meghatározó részét a 19–20. századi soproni német nyelvű újságok jelentik. Ez a történeti sajtó kitűnően példázza Sopron kulturális öröksége egyik meghatározó jellegzetességét, a többnyelvűséget, több kultúra egymásmellettiségét.

Ezen értékek tudatában és ismeretében kötött 2012. március végén együttműködési megállapodást az Institut für Ost- und Südosteuropaforschung (IOS), Regensburg és a Soproni Levéltár - tette hozzá az intézményvezető.

-  Így az intézmény egyedüli magyar partnerként egy közép-európai együttműködés részese lehet. A Dr. Albert Weber  (IOS) vezette nagyprojektben ugyanis a román, a szlovén, az osztrák nemzeti könyvtárakban folyó, német állam által támogatott sajtódigitalizálási munkákhoz tudott a Soproni Levéltár csatlakozni.

 

G0010027_1accc.jpg

Az állományvédelmet, állagmegóvást is szolgáló munka célja, hogy a digitalizált soproni sajtóanyag egy online közép-európai digitális adatbázisba kerüljön (www.difmoe.eu), és ott a tágabb régió kortárs német nyelvű sajtójával párhuzamosan, ingyenes hozzáféréssel, ún. fulltext-es kereséssel, minden érdeklődő számára használhatóvá váljon. Az egyéni használó mind olvasásra, kutatásra használhatja majd ezt az anyagot, mind pdf formátumban letöltheti, kinyomtathatja.       

 

IMG_9631_1accc.jpg

 A Soproni Levéltár egy fontos közép-európai szakmai projekt részese lehet, és külön rangot jelent, hogy a közép-európai digitális sajtó adatbázisba Magyarországot a történeti soproni német sajtó képviseli. A projektnek, mindkét fél szándéka szerint, folytatása is lesz a jövőben - mondta Dominkovits Péter.

B. Tóth Éva
Fotó: Tóth Zsombor

 

2013. január 23. / Kultúra