datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
7 érv Sopron mellett - videó
 
 
Innováció Fidelissima - videó
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Elkezdődött a soproni Erzsébet-kert rekonstrukciójának tervezése

A soproni Erzsébet-kert az ország egyik legrégebbi közparkja, amelyet most Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázati források bevonásával újít fel. A kert hamarosan visszanyeri történelmi arculatát, és néhány korábban megsemmisült része, mint a zenepavilon és a szökőkút is újraéledhetnek.A soproni Erzsébet-kert az ország egyik legrégebbi közparkja, és egyben az első, amelyet egy város alapított.  Az évenkénti folyamatos karbantartás ellenére az idős fák egy része betegségektől szenved, és egyre nagyobb összegeket kell arra fordítani, hogy azok a sétálókra veszélyt ne jelentsenek. <p >Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata elhatározta, hogy pályázati forrás igénybevételével és önerő bevonásával az Erzsébet-kertet felújítja, és a történeti kutatásokra alapozva visszaadja annak XX. század eleji arculatát.

A KEOP-7.3.1.3/09-11-2011-0005 kódszámú, „A soproni Erzsébet-kert helyreállítási feladatai” elnevezésű pályázat 9.933.787 Ft támogatást nyert, a projekt összköltsége 11.686.808 Ft. Az Önkormányzat az előkészítés levezetésével a Nyugat-magyarországi Egyetemet bízta meg, továbbá tájépítészt, régészt, építészt és más szakembereket is bevont a projektbe.

2012 őszén elkezdődtek a tervezési munkálatok, amelynek keretében a növényállomány, és különösen a fák egészségi állapota felmérésre került. A korabeli dokumentumok és a kertrégészeti vizsgálatok segítségével rekonstruálni kívánjuk, hogy milyen lehetett a kert egykor, és ezek alapján dönthető el, hogy végül mi állítható helyre az egykori berendezések közül. A tervek között szerepel például a zenepavilon és a szökőkút újraépítése is, amelyekre az idősebbek emlékezhetnek még.

A tervezési folyamat nyomon követhető a www.erzsebetkert.hu honlapon, ahol véleményével és elképzeléseivel Ön is segítheti munkánkat.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

sopron.hu

2013. január 31. / Közéleti események