datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

  	képek
| továbbküldés e-mailben | nyomtatás

A Magyar Nőorvos Társaság tudományos konferenciája

A Soproni Erzsébet Oktató Kórház szervezésében a Magyar Nőorvos Társaság tudományos ülését tartják Sopronban. A két napos rangos szakmai tanácskozás nyitónapján adták át az idén alapított Gardó Sándor Emlékérmet, amelyet dr. Csécsei Károly tanár, az orvostudomány kandidátusa, szülész-nőgyógyász főorvos vehetett át. A konferencia részletes szakmai programja: itt.A Hotel Lővér konferenciatermében az idén kilencedik alkalommal megrendezett tanácskozást a konferencia fővédnökeként, egyben Sopron város nevében is Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője köszöntötte.

Az, hogy éppen Sopron ad otthont ennek a rangos, tudományos rendezvénynek jelzi a város vonzerejét jelzi, de másrészt bizonyítéka és elismerése  annak a magas színvonalú szakmai munkának, amely a soproni Erzsébet Oktató Kórházban folyik - mondta köszöntője bevezetőjében Firtl Mátyás. Hozzátette: A soproniak és Sopron környékiek méltán büszkék vagyunk arra, hogy modern, fejlett infrastruktúrájú, kiválóan felszerelt kórházunk van.

P1240717accc.jpg

A tárgyi és műszeri adottságokon túl az egészségügyi dolgozók szakmai tudása, felkészültsége és tapasztalata, áldozatos elkötelezettsége és munkája a legmagasabb színvonalon szolgálja a betegeket, a gyógyulni vágyókat - mondta az országgyűlési képviselő.

 P1240744acc.jpg

- Meggyőződésem és a jelenlegi Fidesz-KDNP kormány meggyőződése is: nekünk, politikusoknak az a feladatunk, hogy a közjó előmozdítását szolgáljuk. Mint ahogyan az államnak sem lehet más a célja, mint a közjó szolgálata minden területen, így az egészségügy területén is.  A gyógyítás lehető legjobb körülményeinek, feltételeinek a megteremtése és az Önök hivatása abban a célban közös a politikusokkal és az ország vezetőivel is, hogy a legnagyobb felelősséggel szolgáljuk a közjót: a legminőségibb gyógyító munkát, a betegségek elleni küzdelmet, az egészségtudatos életmódra való nevelést, a prevenciót.
A kormány felhatalmazása szerint felelősséggel dolgozik azért, hogy a többi területhez hasonlóan, az egészségügyben is megteremtse a világos, átlátható, és ésszerű struktúrák rendszerét a közjó leghatékonyabb szolgálata érdekében - fogalmazott Firtl Mátyás.


P1240731acc.jpg

Orvosi szófordulattal élve szólt arról, hogy mennyire kivéreztetett, immunrendszerében legyengített országot, gazdaságot örökült a mai kormány 2010-ben. A diagnózis felállítása után, az alkalmazott ,,terápiának” a teljes gyógyítást kellett megcéloznia, a bajok forrásának megszüntetését és nem csak ,, tüneti kezelést”  kellett alkalmaznia, hanem a rendszerben a strukturális átalakításokat el kellett végezni a nagy elosztó rendszerekben. Így korszakos átalakítást hajtottunk végre minden területen, így a nagy elosztó rendszerekben is.

Az egészségügy átalakítása sikerességében elsősorban az egészségügyben dolgozók tapasztalata, tudása, elkötelezettsége, hivatástudata, küldetéstudata köszön vissza, hiszen már hosszú ideje a rendszer csak önöknek köszönhetően működött, és létezik ma is. A magyar egészségügyben tisztelet, elismerés és köszönet jár, minden dolgozónak, mindenkinek, aki ezen a felelősségteljes pályán maradt, mindenkinek, akit emberszeretete, szolgálatkészsége és áldozatvállalása, embersége és hite megtartott a gyógyítás hivatásában - mondta Firtl Mátyás, aki arról is szólt, hogy hasonlóan a győri kórházfejlesztésre szánt milliárdokhoz, a soproni adósságkonszolidációhoz a jövőben egyre átláthatóbb, tervezhetőbb működésre és összehangoltabb fejlesztésre lesz lehetőség az egészségügyben is.


P1240737acc.jpg

Beszédében szólt a  a Gardó Sándor Emlékéremről is, tekintettel arra, hogy személyes ismerettség fűzte a néhai orvosprofesszorhoz. 
- Gardó Sándor azt tartotta: ,,nem lehet jó orvos az, aki nem jó ember”. Egy írásában Paracelsust idézte: ,,A gyógyítás művészete csak akkor tökéletes, ha szeretetből fakad.” Ezekkel a gondolatokkal kívánt hasznos tanácskozást, olyant, amely ,,a gyógyítás művészetében” való tökéletesedést szolgálja és mindehhez kellemes időtöltést Sopronban.

Dr. Nagy Bálint, a soproni Erzsébet kórház osztályvezető főorvosa, a konferencia elnöke elmondta:

A több mint száz éve alakult meg a Magyar Nőorvos Társaság, melyen belül 2000-ben öt szekció jött létre. A soproni kórház az Északnyugat-Magyarországi Szekcióhoz tartozik Komárom-Esztergom, Fejér, és Veszprém megye kórházaival együtt. A szekciók minden évben tudományos konferenciát szerveznek, minden évben más és más városban.

A soproni tudományos konferencia középpontjában a szülészet (várandósok  gondozása), endoszkópia (laparoszkópia-hysteroszkópia) és további, aktuális szakmai témák állnak, mint a császármetszés, a vérzéses betegségek, a műtéti lehetőségek, a terhesgondozás és számos olyan terület, ahol új, előrelépési  lehetőségek adódnak.

A rendezvény célja, hogy a szakemberek a szakterületeiken elért legújabb eredményeket bemutassák, tapasztalataikat megosszák, így juttatva a szakmai társadalmat több ismerethez – mondta el még dr. Nagy Bálint. A tanácskozáson főleg szülészet-nőgyógyászat és onkológia területén dolgozó orvosok és szakdolgozók vesznek részt.

A  idén első alkalommal adták át az idén alapított Gardó Sándor-díjat.

Elsőként Dr. Csécsei Károly tanár, az orvostudomány kandidátusa, szülész-nőgyógyász főorvos vehette át a rangos elismerést.

P1240756acc.jpg

Dr. Csécsei Károly nagyra értékelte, hogy a szakma ismerte el mindazt, amit eddig szakmai pályafutásán végzett. A díj átvételét követően - többek között - azt mondta: a díjat ugyan ő vette át, de minden mukatársát az elismerés részesének tartja Debrecenben és Sopronban egyaránt, az ő nevükben is megköszönte azt.


P1240759acc.jpg

A győri Petz Aladár Megyei Kórház vezető szülésznője: Horváthné Kovács Zsuzsa volt a második kitüntetett. A díjat az alapító szerint az az orvos és szülésznő kapja, aki a társaság véleménye szerint, a mindenkori feladatain túl, kimagasló módon és elkötelezettséggel szolgálja a betegek gyógyulását.

firtl.sopron.hu

2013. március 1. / Kultúra