datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

  	képek
| továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Megyei jogú városhoz méltóan köszönte meg Sopron az adósságátvállalást

Képgalériával

Sopron polgárainak nevében Sopron városa ma rendkívüli ünnepi közgyűlésen nyilvánított köszönetet az adósságátvállalásért Orbán Viktor miniszterelnök kormányának és mindazoknak a politikusoknak, akinek segítő támogatásával valósulhatott meg az adósság átvállalása. Az ünnepi közgyűlésen számos soproni polgár is megjelent és tetszését nyilvánította ki. Az előterjesztés szövege itt olvasható.Ma Sopron önkormányzata ünnepi rendkívüli közgyűlést tartott, amelynek napirendi pontja a Orbán Viktor miniszterelnök kormányának és az adósságkonszolidáció létrejöttében résztvállalók irányába szóló megkülönböztetett köszönetnyilvánítás volt.
,,Megkülönböztetett köszönetünket fejezzük ki Orbán Viktor Miniszterelnök úrnak, Varga Mihály, Dr. Matolcsy György, Dr. Pintér Sándor miniszter uraknak, Dr. Lázár János, Dr. Naszvadi György, Tállai András államtitkár uraknak, Dr. Molnár Ágnes miniszterelnöki megbízott asszonynak, Firtl Mátyás Sopron és környéke országgyűlési képviselő és Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő uraknak.”- fogalmaz a leghűségesebb város képviselőtestülete előterjesztésében.

 

20130305dkgy06ccc.jpg

A Civitas Fidelissima közössége, mely a történelemben oly sokszor bizonyságát adta a haza és a haladás melletti elkötelezettségének, köszönetnyilvánító Díszoklevelet adományoz Orbán Viktor Miniszterelnök, Varga Mihály miniszter, Dr. Matolcsy György miniszter, Dr. Pintér Sándor miniszter, Dr. Lázár János államtitkár, Dr.  Naszvadi György államtitkár, Tállai András államtitkár, Dr. Molnár Ágnes miniszterelnöki megbízott, Firtl Mátyás Sopron és környéke országgyűlési képviselő, és Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő részére, akik a  11. 455. 657. 257  Ft adósság átvállalás  , történelmi tettének létrejöttét lehetővé tették - fogalmaz a leghűségesebb város képviselőtestülete határozatában, egyben Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése felkéri Sopron polgármesterét, hogy a határozati javaslat szövegével megegyező Díszoklevelet küldje el mindazoknak, akiket a köszönet megillet. 

P1240897aaaccc.jpg

 A közgyűlés elején Fodor Tamás polgármester hangsúlyozta: az elmúlt huszonhárom év demokráciájának történetében  még nem volt olyan, hogy a kormány úgy segítette az embereket és az önkormányzatokat, hogy az adósságukat átvállalja. Ez Sopron városvezetése életében történelmi pillanat. A polgármester azt is részletezte, hogy az előző szocialista városvezetés milyen módon és mértékben és milyen döntéseivel juttatta a várost adósságlejtőre.

Dr. Simon István alpolgármester utalt arra, hogy a ,,Több pénzt az önkormányzatoknak! Több pénzt az embereknek! Az MSZP ígérte, miközben a Gyurcsány-Bajnai kormányok csak elvettek az önkormányzatoktól. Folyamatosan többletfeladatokat helyeztek az önkormányzatokhoz, és közben forrást vontak el, így kényszerítve adósságspirálba a településeket. Ezzel szemben az Orbán-kormány adott: megsegítette a devizahiteleseket, csökkentette a rezsiköltségek legalább négy fajtáját és további rezsicsökkentés várható, könnyebbé és jobbá teszi az emberek életét. Most olyant tett az Orbán-kormány, ami egyedülálló a történelemben. Átvállalta az önkormányzatok adósságát. Sopron, mint több száz éves polgári hagyományokkal és szellemiséggel rendelkező város, megyei jogú városhoz illő módon köszöni meg a kormány gesztusát, amely minden soproninak szól.

20130305dkgy04ccc.jpg

Az ünnepi rendkívüli ülésen a megjelent Fidesz-KDNP frakció képviselői hozzászólásukban méltatták az adósságátvállalás jelentőségét, amelyet számos, a város történelmi múltjával, hűségével és a jelenbeli fejlődésével kapcsolatos párhuzam is ihletett. A határozatot a közgyűlésen név szerinti szavazáson fogadták el. A jelenlévő Jobbik Magyarországért Párt képviselője, Göbl Gábor  azt megszavazta, az LMP képviselője tartózkodott.

 

20130305dkgy10ccc.jpg

A szocialista képviselők nem jelentek meg a közgyűlésen. Ironikus, Sopron városához méltatlan hangvételű módosító indítványukat a képviselők egyhangúlag ítélték el felszólalásaikban.

sopron.hu

2013. március 5. / Közélet