datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Autheried Évára emlékeztek

Születésének 100. évfordulóján a legendás matematika-ábrázoló geometria tanárnőre, Autheried Évára emlékeztek egykori tanítványai és a Széchenyi Gimnázium. 

A gimnázium Templom utcából nyíló kapujában lévő márvány emléktáblájánál koszorút helyeztek el a rá emlékezők. A megemlékezésen megjelent Abdai Géza alpolgármester is.

DSC_0004-500p.jpg
Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves megemlékezők!
Engedjék meg, hogy Sopron Megyei Jogú Város vezetése nevében nagy tisztelettel köszöntsem valamennyijüket!
Talán a jenlévők életük során többször is megtapasztalhatták, hogy a gondviselés, esetenként méltatlanul, háttérben felejt olyan embereket, különösen pedagógusokat, akik életüket ránk és gyermekeink nevelésére szentelték.A mai kicsit eltorzult világunkban csak az elsőkről beszélünk. Tudjuk, hogy elsőként ki lépett a Holdra. Tudjuk, hogy ki repülte át legelőször az óceánt, de nem esik szó a másodikról. Ugyanez a helyzet nagy történelmi eseményeknél is legyen az helyi, országos, vagy világesemény. Tudjuk, ismerjük a vezetőt, de segítőket kevésbé.
Pedig időnként szót kellene ejteni másodikról, harmadikról és nem utolsóként arról háttérről vagy segítőkről, tanítókról, tanárokról kik a sikert, az eredményt megalapozták.
Felmerül a kérdés, ki tegye ezt?
Itt egy közösség, az iskola szellemiségét magába szívó Széchenyis öregdiákok közössége vállalta. Vállalta, hogy ápolja az emlékét egykori tanárának. Teszi ezt, mert úgy érzi, hogy a jelen és jövő diákjainak, tanárainak ismerni kell azokat az embereket, kiknek köszönhető, hogy a Széchenyi István Gimnázium mára „a Széchenyi” lett.  
Ők segítenek emlékezni az egykori Kiváló tanárra, Autheried Éva tanárnőre, aki száz évvel ezelőtt született Sopronban és csak felsőbb tanulmányai idejére hagyta el szülővárosát.
Ki generációkat tanított és nevelt!  Tette a nehéz időkben is alázattal és hivatástudattal.
Tanított matematikát, geometriát és nevelt példamutatással az egészséges életre, a természet szeretetére, tisztességre, becsületre. Közben szakított időt a zene művelésére is. Tanítványai, tanulmányi sikerekkel hálálták meg áldozatos és következetes munkáját.
Rá emlékezünk ma!
Az emlékére rendezett konferencia legyen méltó tisztelgés az iskola valamennyi egykori tanára előtt és mutasson utat, tartson fáklyát az intézmény mai diákjai számára- mondotta köszöntőjében Sopron alpolgármestere.

DSC_0001-500p.jpg
A nap további részében egy emlékkonferencia zajlott a gimnázium dísztermében, ahol a tanárnő egykori diákjai előadásokat tartottak, ezzel is adózva Autheried Éva emléke előtt.

DSC_0016-500p.jpg

 

DSC_0063-500p.jpg

 

DSC_0097-500p.jpg

 

Huszár Judit

2014. február 4. / Kultúra