datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Főhajtás Sopronyi-Thurner Mihály és a népszavazás emléke előtt

A soproni és Sopron környéki népszavazás évfordulójának ünnepsorozata részeként helyezték el ma a tisztelet koszorúját a népszavazás polgármesterének, Sopronyi-Thurner Mihály sírjánál a soproni Szent Mihály temetőben. Sopronyi-Thurner Mihály Fő téri szobránál és a Hűségkapunál Sopron országgyűlési képviselője, Sopron város vezetése a népszavazásban résztvett települések polgármestereivel közösen helyezte el a megemlékezés koszorúit.Dr. Fodor Tamás polgármester a hagyományok szerint a Szent Mihály temetőben a város nevében hajtott fejet a népszavazás sikerében elévülhetetlen érdemeket szerzett Sopronyi-Thurner Mihály sírjánál.

 

thurner5ccc.jpg

A hagyományoknak megfelelően a város kulturális intézményeinek és közgyűjteményeinek vezetői is lerótták tiszteletüket az egykori polgármester sírjánál.

 

thurner4ccc.jpg

A Hűség Napjához kapcsolódó rendezvénysorozat újabb ünnepélyes momentumaként Firtl Mátyás, Sopron és környéke választott országgyűlési képviselője Sopron város vezetőivel: dr. Fodor Tamás polgármesterrel és dr. Simon István alpolgármesterrel, a népszavazásban résztvett települések polgármestereivel együtt  a városháza bejáratánál Sopronyi-Thurner Mihály szobránál is koszorút helyezett el.

 

IMG_0024ccc.jpg

.

IMG_0034ccc.jpg

Ágfalva, Fertőboz, Fertőrákos, Harka, Kópháza, Nagycenk település polgármesterei a közös főhajtást követően a soproni városházán Sopron város vezetőivel és Firtl Mátyás országgyűlési képviselővel találkoztak.

 

DSCF0842aaaccc.jpg

,,Thurner Mihály, Sopron város lelkes polgármestere, aki e sorsdöntő időben helyét mint talpig férfi töltötte be, fáradhatatlan bátorsággal folytatta agitácionális működését és szónoklataival minden alkalommal felvillanyozta a kedélyeket." - írta erről az időszakról Trager Ernő.

 

DSCF0853aaaccc.jpg

,,A város mindkét nemzetiségű lakosai felé meggyőzően és hitelesen tudta képviselni, erősíteni az ezeréves Magyarországhoz való tartozás gondolatát, a tudatot, hogy csak e kereteken belül boldogulhatnak. Ugyanakkor felébresztette a reményt, hogy közös cselekvéssel, összefogással elérhető a békefeltételek megváltoztatása. A városházán tárgyilagos, higgadt szakemberként, a népgyűléseken érzelmektől fűtött lánglelkű szónokként képviselte álláspontját."

 

DSCF0858aaaccc.jpg

2014. december 13. / Kultúra