datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
7 érv Sopron mellett - videó
 
 
Innováció Fidelissima - videó
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

A Hűség Napja - 2014.

Sopron hagyományainkhoz híven a Hűség Napja alkalmából átadták a város legrangosabb kitüntetéseit azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik Sopron város hagyományainak, kultúrájának, megőrzéséért és ápolásáért, a város közigazgatásáért, szociális és egészségügyi ellátásáért, oktatásáért és sportjáért, tudományos és gazdasági életének fejlesztéséért maradandót alkottak és alkotnak.A Hűség Napján, Sopron és környéke 1921-es népszavazásának évfordulóján, Sopron legrangosabb kitüntetéseinek átadását az idei esztendőben a Széchenyi Ösztöndíjak átadása előzte meg.

Az ünnepen elsőként Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője mondta el gondolatait.

„Semmi más nem fontos, csak az: Szolgálja-e a nemzetet?” – Firtl Mátyás beszédét ezzel a Melocco Miklóstól, az Áttörés szobor alkotójától, Sopron városa idei Díszpolgárától származó idézettel kezdte.

Nagy, nemzeti ünnepeink mellett, Sopron legnagyobb ünnepe, a Hűség Napja. Sopron legnagyobb ünnepe a nemzethez való hűséggel mér.  Ezért bátran mondhatjuk, hogy kitüntetettjeink, a Leghűségesebb Város kitüntetettjei, a nemzet leghűségesebbjei - tette hozzá Sopron országgyűlési képviselője, aki arról is szólt, hogy a hűség alapja a hazaszeretet, a nemzetszeretet.

1921-et ünnepeljük ma, de 1989 óta Sopron legnagyobb ünnepében a hűség és a szabadság összeér - fogalmazott Firtl Mátyás, aki Melocco Miklósnak a Páneurópai Piknik 20. évfordulójára Sopron számára készített szoboregyüttese kapcsán szólt a 25 évvel ezelőtti határáttörésről, a rendszerváltozás éveiről.

 A város idei Széchenyi ösztöndíjasait dr. Fodor Tamás polgármester méltatta.

Ezt követően vette át Fodor Hanna Ágota (Szegedi Tudományegyetem), Jánoska Rita Zsófia (a Budapesti Corvinus Egyetem), Hillebrand Barbara (a Pázmány Péter Katolikus Egyetem), Kádár Eszter (a Szegedi Tudományegyetem), Bujtás Gergő Márk (Semmelweis Egyetem) hallgatója az ösztöndíjról szóló dokumentumot.

 

IMG_0438ccc.jpg

Melocco Miklós átveszi a Sopron Díszpolgára elismerést

 Sopron hagyományainkhoz híven a Hűség Napja alkalmából a város legrangosabb kitüntetéseinek átadása következett azoknak a személyeknek, közösségeknek, akik Sopron város hagyományainak, kultúrájának, megőrzéséért és ápolásáért, a város közigazgatásáért, szociális és egészségügyi ellátásáért, oktatásáért és sportjáért, tudományos és gazdasági életének fejlesztéséért maradandót alkottak és alkotnak.

 

IMG_0446ccc.jpg

Melocco Miklós szobrászművész Arany János sorait idézve köszönte meg az elismerést: "Zavarva lelkem, mint a bomlott cimbalom; Örűl a szívem és mégis sajog belé, Hányja veti a hab: mért e nagy jutalom? Petőfit barátul mégsem érdemelé. Hiszen pályadíjul ez nem volt kitűzve...
Szerencse, isteni jó szerencse nékem!"

.

IMG_0447ccc.jpg

 A díjakat Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője, dr. Fodor Tamás polgármester és dr. Simon István alpolgármester adták át.

 

 IMG_0417ccc.jpg

A Pro Urbe díjat idén dr. Szilágyi László kapta

 

 

Sopron város díszpolgára idén Melocco Miklós. Pro Urbe: dr. Szilágyi László.

 

 

IMG_0458ccc.jpg


Sopron Kultúrájáért: Orbán Júlia, Sopron Kiváló Pedagógusa: Barilichné Tóth Rita, Sántha Erzsébet, Fekete Csabáné (posztumusz).

Wälder József díj: Varga Ákos, Sopron Ifjú Tehetsége: Wesely Norbert. Sopron Sportjáért: Rákóczi József, Kalmár Sándor (posztumusz).

Dr. Király Jenő díj: dr. Csóka Pál. Humanitas díj: Németh Árpádné. Ifj. Flandorffer Ignác díj: Pintér Géza.

Civitas Fidelissima díj: dr. Divós Lajos Civitas, Civitas Fidelissima Vegyeskar.
Sopron Szolgálatáért díj: Szabó Istvánné Piroska.

Sopronért Emlékérem: Molnár Alajos, dr. Payrits Ferenc, Palotai Gábor, Hoffer Péter, Szigethi Sándor, Király János, dr. Tschürtz Nándor, dr. Payer Erzsébet, Felber Andrásné, dr. Szalai Vilmos, Arany János, Koronikáné Faragó Lenke.

 

IMG_0488ccc.jpg

 

 A Liszt-központban tartott ünnepséget követően a Hűségzászlónál az idei Pro Urbe-díjas, dr. Szilágyi László mondta el gondolatait, majd a város országgyűlési képviselője, a városvezetéssel és az idei díszpolgárral közösen koszorúzta meg a Hűségzászlót.

 

IMG_0501ccc.jpg

2014. december 14. / Kultúra