datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
7 érv Sopron mellett - videó
 
 
Innováció Fidelissima - videó
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Sopronban rendezték a XXII. Országos Polgárőr Napot

Szombaton az ország minden tájáról érkezett, mintegy 5000 polgárőr ünnepelte Sopronban a Polgárőrség fennállásának 25. jubileumát. Az Országos Polgárőr Egyesületnek jelenleg 2000 településen csaknem ötvenhatezer tagja van, akik önkéntesen és önzetlenül, a rendőrséggel együttműködve dolgoznak a biztonságos Magyarország megteremtéséért.A nagyszabású rendezvényen Dr. Fodor Tamás polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, és kiemelte, hogy Sopron városában is hatékony együttműködés van érvényben a polgárőrség és a rendőrség között.

 

DSC_0581.JPG

 

Firtl Mátyás Sopron és környéke országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Rendészeti és Honvédelmi Bizottságának alelnöke beszédében hangsúlyozta:  „A rend a legfontosabb érték minden társadalom életében, ennek hiányában pedig csak bizonytalanság van. Majd hozzátette:  a rendszerváltás óta nem volt ilyen jelentős az elfogadottsága azoknak, akik a rend védelmét biztosítják.”

 

DSC_0587.JPG

 

Az országos szintű rendezvényen dr.Pintér Sándor belügyminiszter a polgárőrség és a rendőrség együttműködésének fontosságát emelte ki. A miniszter elmondta: „A helyismerettel, kapcsolati rendszerrel rendelkező polgárőrök olyan tudás birtokában vannak, amelynek szakszerű, rendőri felhasználása meghozta az elvárt eredményt, az adott terület közbiztonságát, nyugalmát, és nőtt az objektív biztonság.” Ezt követően kitért a részletekre, miszerint 2010-ről 2015-re csökkent a bűncselekmények száma, majd hozzátette: - „Ahhoz, hogy ez a tendencia így folytatódjon, szükség van a polgárőrségre, a rendőrségre, és az együttműködésre.”

 

DSC_0635.JPG

 

Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke, Túrós András beszédében kifejtette, hogy a támogatásoknak köszönhetően a polgárőrség teljes egészében – így külsejében, tartalmában, jogi környezetében is – megújult. 

 

DSC_0619.JPG

 

Az ünnepi beszédeket követően közel 200 önkéntes bűnmegelőző, köztük 50 Ifjú polgárőr tett fogadalmat, miszerint polgárőrként a biztonságos Magyarország megteremtéséért fáradoznak a jövőben. A hazánk biztonságáért szolgáló önkénteseket Sopron plébánosa, Horváth Imre kanonok, áldotta meg, Isten áldását kérve rájuk.

 

DSC_0659.JPG

 

E jeles eseményen keretein belül került sor az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Polgárőr Szövetség együttműködési megállapodására is, melyet Papp Károly rendőr altábornagy és dr. Túrós András írtak alá.  

 

DSC_0691.JPG

 

Fontos részét képezte az ünnepségnek az elismerések átadása polgárőrök, civilek, önkormányzatok részére. Külön kiemelendő, hogy Dr. Simon István, városunk alpolgármestere a polgárőr mozgalom támogatásáért a Polgárőr Érdemkereszt Arany fokozatát vehette át az Országos Polgárőr Szövetség elnökétől.

 

DSC_0717.JPG

 

A hagyományoknak megfelelően, a vándorzászló átadása után kezdődhetett a kötetlen ünneplés. A résztvevő és kilátogató vendégeket a finom ételek mellett koncertek, különböző bemutatók, árusok, borászok, a gyermekeket pedig vidámpark várta a soproni Lővér Kempingben.

 

DSC_0774.JPG

 

Az esemény a Soproni Polgárőr Egyesület számára kettős jelentőséggel bír, hiszen a Polgárőrség 25. jubileuma mellett, a soproniak idén ünnepelik megalapításuk 20. évfordulóját. A közösségért, a biztonságért és a rendért folytatott önkéntes és önzetlen munkájukat ezúton is köszönjük.  

 

 mti/sopron.hu

2016. június 18. / Közéleti események