datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Sopron a Páneurópai Piknik és határáttörés évfordulóját ünnepelte

Filmbemutató, kiállítás, emlékünnepség és koncert idézte az 1989-es Páneurópai Piknik és határáttörés eseményeit.Az 1989-es  Páneurópai Piknik és határáttörés évfordulójának előestéjén a történelmi eseményről készült dokumentumfilmet mutatták be a Pannonia Med Hotel Európa termében. Bohák György dokumentumfilmjének, amelynek címe: Magyarország segítettél, szereplői a Piknik-szervezők, és azok az akori keletnémet menekültek, akik a határáttöréskor tudtak kijutni a szabad világba Sopronpusztánál.

 

cccIMG_6803aaa.jpg 

Augusztus 19-én a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központban a Gróf Claus Schenk von Stauffenberg és 1944. július 20-a – államcsíny és a Hitler elleni merénylet című kiállítás megnyitásával folytatódott az évforduló alkalmával szervezett rendezvénysorozat.

 cccIMG_6801aaa.jpg

 

- A kiállítás mindannyiunkat közelebb hoz a XX. század európai történelmének megértéséhez - mondta köszöntőjében dr. Fodor Tamás polgármester.

Hozzátette: A jelenkor fontos feladata, hogy a kiemelkedő történelmi események emlékezetét ébren tartsa, és továbbadja a jövő nemzedékeinek.  Ugyanis a fiatalok azok, akik leginkább rászorulnak a hiteles tájékoztatásra, hiszen honnan tudhatnák ilyen időtávlatból, mi történt Európában, a II. világháború idején. Mindazok, akik eljönnek és megtekintik ezt a tárlatot, egy korabeli életsors elevenedik majd meg előttük.

 cccIMG_6819aaa.jpg

 

A kiállítás, személyes bepillantást enged a Gróf Claus Schenk von Stauffenberg és családjának a történetébe. Megvilágítja, miként vállalták egyesek a felelősséget a német ellenállásban, akkor is, ha a körülmények más irányba vezettek.

Ezt követően a Páneurópai Piknik emlékparkban Frank Spengler, a Konrad Adenauer Stiftung magyarországi képviselet-vezetője és Magas László, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke emlékezett.

 

cccIMG_1258aaa.jpg

 

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi képviseletének vezetője beszédében úgy fogalmazott, hogy ma sokan fenyegetve érzik Európa békéjét és szabadságát, és a területek védelme érdekében vannak az Európai Unión belül a belső határellenőrzések. Példaként említette, hogy az emlékhelytől alig néhány méterre, a magyar-osztrák határátlépési pontnál is szúrópróbaszerűen ellenőrzik a járműveket.

 

cccIMG_1269aaa.jpg

A képviseletvezető reményét fejezte ki, hogy az EU meg tudja erősíteni külső határainak védelmét, aminek következtében a belső határokon újra szabadon lehet majd közlekedni. A németországi emberek soha nem fogják elfelejteni Magyarországnak, hogy ma itt mindnyájan szabadságban élhetünk – idézte fel Angela Merkel német kancellár hét évvel ezelőtti, Sopronpusztán mondott beszédét.

cccIMG_1273aaa.jpg

A Páneurópai Piknik Emlékparkban tartott megemlékezés előtt a soproni Liszt Központban megnyílt a Hitler elleni 1944. július 20-ai merényletről szóló kiállításra is utalva, az emlékparkban Frank Spengler azt mondta, hogy a Hitler elleni merénylet a németek számára a szabadság jelképe, ahogy a magyarok számára a hatvan évvel ezelőtti októberi szabadságharc és forradalom az.

“A szabadságban való égés vágya olyan kötelék, amely szorosan összefűzi a magyarokat és a németeket” – zárta beszédét.

Magas László, a Páneurópai Piknik egykori egyik szervezője, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke köszöntőjében a 27 évvel ezelőtti eseményeket felidézve elmondta, hogy már a szervezéskor is érezte a háttérből Pozsgay Imre támogatását. Hálával beszélt az egykori államminiszterről, aki “haláláig magának érezte az eseményt”, rendszeres résztvevője volt a piknikkel kapcsolatos rendezvényeknek.

 

cccIMG_1290aaa.jpg

Az ünnepség alkalmával megkoszorúzták az Emlékpark kopjafáját és Katharina Landgraf német parlamenti képviselő,  Firtl Mátyás országgyűlési képviselő, dr. Fodor Tamás polgármester és  Frank Spengler egy facsemetét is elültetett az évforduló emlékére.

Este Perényi Miklós gordonkaművész és a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar adott koncertet a Fertőrákosi Barlangszínházban, azt követően, hogy  Katharina Landgraf német parlamenti képviselő és Firtl Mátyás országgyűlési képviselő ünnepi beszédet mondott.

 - Hűség és szabadság! Sopron történelmének alapértékei. Nekünk beteljesített eszmék: mert sorsfordító elődeink tették azzá 1277-ben, 1921-ben és kortársaink 1989-ben - fogalmazott Firtl Mátyás.
Sopron és környéke országgyűlési képviselője hozzátette: Ma, augusztus 19-én azt ünnepeljük, hogy 1989-ben itt keletnémetek és magyarok a szabadságot korlátozó diktatúra, a zárt határok ellenében érvényre juttatták a szabadságot.  Az eszmét valósággá tették.

 2016-ban mi, magyarok 1956-os forradalmunk és szabadságharcunk 60. évfordulóját ünnepeljük. A hat évtized távlatából, az ’56-os szabadságharc ünnepi fényében egyértelműen látjuk, hogy a nemzet minden szabadságtette – így az 1989. évi is – azért igaz, mert ’56-ból eredeztethető. A korabeli pikniket békedemonstrációnak szánták a szervezők, de ugyanígy a mindenkori, legnemesebb szabadságeszményből táplálkozott.  Ezért válhatott Európát újraegyesítő tetté.  Ezért válhatott a Páneurópai Piknik és határáttörés eseménye a huszadik-századvég egyik legjelentősebb magyar eseményeként a berlini fal leomlásának és a megosztott Európa újraegyesítése történelmének részévé. Ezzel Sopron beírta magát Németország és Európa újraegyesítésének történetébe. Civil kezdeményezésből ezért válhatott történelemmé.

sopron.hu

2016. augusztus 19. / Kultúra