datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
7 érv Sopron mellett - videó
 
 
Innováció Fidelissima - videó
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Körmendi-Csák Galéria , Gyűjtemény

Templom u. 18.

A Körmendi-Csák Kortárs Magyar Képző-, és Iparművészeti Gyűjteményt 1992 óta, külföldön és belföldön egyaránt, számos állami intézményben és múzeumban több alkalommal bemutatták, a magyar kultúra és művészet európai megjelenítése, egyúttal európaivá, közkinccsé tétele és megőrzése okán. Remek művészettörténészek, szakemberek segítik munkájukkal a Gyűjtemény anyagának megismertetését és válogatását, például Dévényi István, a Magyar Nemzeti Galéria főosztályvezetője, aki a Körmendi–Csák Gyűjtemény külföldi kiállításainak is a kurátora. E munkában tevékenyen rész vett Tőkeiné Egry Margit, a Kiscelli Múzeum egykori igazgatója is és Csák Ferenc Regensburgban végzett művészettörténész, aki egyben a Gyűjtemény kezelője is.
A Gyűjteményről három nyelvű, összefoglaló könyvet adtak ki 1997-ben háromezer példányban, amely nem csak a művészek adatait, hanem műelemzéseket is tartalmaz a legjobb művészettörténészek tollából. A kötetek elővételben elfogytak, így került sor 2001-ben a kiadvány bővített, átszerkesztett kiadására négyezer példányban, melyből már csak korlátozott számú kötet áll rendelkezésre.
A gyűjtemény számos nagy rendezvényen szerepelt: Wiesbaden, Bonn, Hamburg (1992); Dublin, Schloss Farrach, Niza (1993); Hamburg, Hannover (1994); Genfben a WIPO-székházban (1997), Bécsben az ENSZ székházban (1998), Csíkszereda, Sepsiszentgyörgy (1999); Genf (2000); Tallin (2001); Eisenstadt (2005); Kassa (2006), Pilzen (2006), Bukarest (2007). A nemzetközi rendezvényeket neves közéleti személyiségek nyitották meg, mint pl. Kofi Annan ENSZ főtitkár Bécsben, vagy Göncz Árpád Genfben, Rockenbauer Zoltán kultuszminiszter Genfben, Baráth Etele európai ügyekért felelős miniszter Kassán.
A kiállításokat rendszerint a kiállítási ország nyelvén megjelenő katalógusok kísérték.
Számtalan külföldi és belföldi méltatás, újságcikk, tanulmány, film, ismertetés jelent meg szaklapokban a gyűjteményről.
A Gyűjtemény egy reprezentatív részének állandó bemutatására, továbbá kiállítások rendezésére a család 1999-ben megvásárolta és felújította Sopronban az Artner Palotát (Sopron, Templom utca 18., és 2005-ben felújította az Anna Átriumot (Sopron, Szentgyörgy utca 20.). A nagyközönség a Gyűjteményt – mindkét helyszínen – előzetes bejelentkezés alapján, díjtalanul látogathatja.