datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Turisztikai Portál Önkormányzati Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

A nyelvtanulást is segíti a cserediák-kapcsolat

Tizenöt cserediák érkezett Sopronba a Széchenyi István Gimnázium meghívására a németországi Kemptemből. A látogatás alatt nemcsak a város és környéke nevezetességeit tekintik meg a diákok, hanem gazdasági témakörben közös kutatómunkát is végeznek.

A soproni gimnázium 1989-ben kötött testvériskolai szerződést a kempteni Hildegardis Gymnasium-mal. 1990 óta évente utaznak a soproni diákok Bajorországba, a német diákok pedig, viszonozzák a látogatást.

20090420kempten06.jpg

A kialakult és kiválóan működő diákcsere-program abban segíti a soproni diákokat, hogy a kultúrtörténeti, országismereti tudnivalók mellett, a Széchenyi-gimnáziumban egyébként nagyon magas szinten folytatott nyelvoktatást a gyakorlatban is hatékonyan segítse.

A csereprogram keretében Sopronba érkezett 15 diák családoknál lakik, így a nyelvtanulás közvetlen módon történik, élményszerű, rögtön hasznosítható tudást szerezhetnek a diákok.

 

20090420kempten03.jpg

 

A 10. és 11. osztályos németországi diákok megtekintik Sopron nevezetességeit, és a Sopron környéki látnivalókat is Nagycenken, Fertődön, Fertőrákoson.

A diákok vegyes – magyar-német csoportokban –egy, gazdasági témájú projektmunkát is elkezdtek Kemptenben, amelyet ezúttal a soproni látogatás alkalmával fejeznek be.

20090420kempten02.jpg

A soproni gazdag, városnézéssel, múzeumlátogatással egybekötött programjuk során a német diákokat dr. Fodor Tamás polgármester is köszöntötte a városházán.

Sopron polgármestere a várost bemutató köszöntőjében utalt a Páneurópai piknik 20 évvel ezelőtti soproni eseményére, amely hozzájárult ahhoz, hogy a két Németország újraegyesüljön, továbbá az európai történelem változásaiban is szerepet játszott.

 

20090420kempten04.jpg

 


- A kempteni cserediákok Sopront immár második otthonuknak tekintik – mondta Martin Schweiger, a testvérvárosból érkezett csoport egyik kísérője, aki azt is hangsúlyozta, hogy ugyan válságot él meg Európa, amelynek hatásai minden területen érződnek, de reméli, hogy a válság a kapcsolattartásra, a már kialakult és jól működő együttműködésre nem nyomja rá bélyegét.

 

20090420kempten05.jpg

 

BTÉ

2009. április 20. / Közéleti események