Nyomtatás

Régi Zenei Napok - emeli a Soproni Ünnepi hetek rangját, értékét

A Soproni Régi Zenei Napok fesztivál az 1985. évi indulása óta Magyarország első és mai napig meghatározó jelentőségű régi zenei eseményének számít. A szervezők mindig is kettős cél megvalósítására törekedtek: részint a megszokott kurzusok és hangversenyek mellett fontosnak tartották, hogy a nagyközönségnek is élvezhető műsort kínáljanak.

A rangos zenei eseménynek másik fontos szakmai jellemzője az az igyekezet, hogy lehetőleg korhű előadásban hangozzanak el a zeneszámok.

A fesztivál amellett, hogy évek óta a régi zene legkiválóbb hazai és külföldi historikus felfogású előadóinak és együtteseinek fóruma, bemutatkozási lehetőséget nyújt a legígéretesebb pályakezdők számára is.

20100626regizene5.jpg

A rendezvény hiánypótlónak számít, a régi zenei képzés egyik legrangosabb és elismert fóruma.

A fesztivál a kezdetektől fogva a régi zene (eleinte a barokk, majd a középkortól a korai romantikáig minden zenei stíluskorszak) repertoárjának bemutatására törekszik hazai és külföldi vendégelőadók, kurzusvezetők segítségével, mintegy bekapcsolva a hazai régi zenei életet, és nem utolsó sorban Sopront a nemzetközi zenei élet vérkeringésébe.

20100626regizene3.jpg

Az esemény fesztiváljellege annak rangját és ismertségét erősíti.

 

20100626regizene4.jpg

A BW Pannonia Hotel Európa-termében tartott zárókoncerten a Régi Zenei Napok résztvevőit Sopron polgármestere is köszöntötte, aki kiemelte annak a kulturális hagyománynak és folyamatos fejlődésnek a jelentőségét, amely a legmagasabb színvonalú produkciókat és legnevesebb előadókat vonzza Sopronba, olyan kulturális események helyszínévé teszi a várost, amely kultúrvárosi rangját öregbíti.

 

20100626regizene2.jpg

BTÉ2010. június 26. / Kultúra