Nyomtatás

Díszkivilágítást kapott a Tűztorony

A Tűztoronyra, Sopron város jelképére,a soproniak különösen büszkék.. A Tűztorony a kiemelt turista-célpontok közé is tartozik, ezért is fontos, az esti, éjszakai kivilágításban méltó módon jelenjen meg, továbbá, hogy ünnepeken látványos fényjátékba öltözhessen.

A soproni Tűztorony előtt ma dr. Fodor Tamás, a város polgármestere számolt be a Tűztorony díszkivilágításának részleteiről.

- A város jelképének méltó bemutatása érdekében egy új, korszerű, energiatakarékos rendszert építtetett ki az önkormányzat, amely a korábbiakkal ellentétben már nem csak egyszínű „fehér”, hanem színes, továbbá az eseményekhez igazítható, programozható, fényjátokat is lehetővé tevő díszkivilágítást.


P1280113cc.jpg

Sopron polgármestere hozzátette: Míg korábban csak arra volt lehetőség, hogy a Tűztorony külső megvilágítását vagy be-, vagy kikapcsolják, addig most olyan rendszer épült ki, amely szabadon vezérelhető és programozható, képes különböző színek megjelenítésére is.

Részint a Tűztorony minden építészeti elemének külön megvilágítását is lehetővé teszi a rendszer, részint olyan látványos fényjátékra is alkalmas, amelyet különböző ünnepek alkalmával az ünnepre szabottan lehet beállítani.


P1280115cc.jpg

A komponált fényjáték a toronyóra zenéjével is összhangban van, továbbá az óraszerkezettel is összeköttetésben, így a későbbiekben a beprogramozott időpontoknak megfelelően nem csak az óra zenéjét, hanem a hozzá kapcsolódó fényeket is megcsodálhatják majd a soproniak és a városba érkező turisták.


P1280121cc.jpg

Amellett, hogy nem titkolt módon egy turisztikai attrakcióról van szó, jelentős energia- és így pénzmegtakarítást is jelent a rendszer hosszú távon az önkormányzat számára. A beruházásnak köszönhetően mintegy tizedére csökkent a Tűztorony kivilágításának energiaigénye. A LED technikának köszönhetően a teljes energiafelhasználás gyakorlatilag egy hétköznapi háztartási vasaló energiaszükségletének felel fel.


diszkivilcc1ccc.jpg

A Tűztorony eddigi díszvilágítását szolgáltató nagyfogyasztású reflektorok és nagyteljesítményű lámpatestek lecserélésével nemcsak az áramfogyasztás csökken tizedére, hanem a korábbi rövid élettartamú lámpatestek cseréjére szánt karbantartási összegek is ugyanilyen mértékben fognak csökkenni. Mindezek éves szinten közel 1 millió forintnyi megtakarítást jelentenek.


diszkivilcc2ccc.jpg

- Bízunk abban, hogy az elkészült díszkivilágítás mind a soproniak, mind a turisták tetszését elnyeri és továbbra is büszkén tekintünk jelképünkre, a Tűztoronyra - mondta el dr. Fodor Tamás.


diszkivilcc3ccc.jpg

BTÉ2013. augusztus 23. / Eredményeink