Nyomtatás

Könyvbemutató: A Szent Korona Sopronban és Az 1622. évi soproni koronázó országgyűlés

Két, tudományos igényességgel megírt és megszerkesztett könyvet mutattak be ma a soproni városházán. Olyan kort és várostörténetet tárnak fel, amelyek a Szent Korona soproni tartózkodásának részleteiről szól, és amelyek, joggal erősíthetik a soproni történelmi identitástudatot és büszkeséget.

A soproni Városháza dísztermében tartotta könyvbemutatóját a MNL GyMSM Soproni Levéltára és a MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézete.

 

IMG_9880ccc.jpg

Pálffy Géza: A Szent Korona Sopronban - Nemzeti kincsünk soproni emlékhelyei, valamint Dominkovits Péter - Katona Csaba (szerk.) Egy új együttműködés kezdete - Az 1622. évi soproni koronázó országgyűlés című köteteket mutatták be a teltházas közönségnek, akiknek soraiban a közgyűjtemények vezetői, a szakma képviselői mellett nagy számú fiatal is jelen volt.

 

IMG_9881ccc.jpg

Fontos a múlt ismerete és a felhalmozott tudás és érték átadása – hangsúlyozta dr. Fodor Tamás polgármester, aki a város nevében köszöntötte az egybegyűlteket. 

 

IMG_9896ccc.jpg

Sopron múltjának újrafelfedezéséhez járul hozzá a könyvek, amelyekből kiderül, hogy Sopron belépett a koronázóvárosok közé. Tudományos igényű és magas szintű ismeretterjesztés az, amit a kiadványok szerkesztői és kiadói végeznek – fejtette ki dr. Fodor Pál, az MTA Bölcsésztudományi Kutatóközpont igazgatója.

 

IMG_9898ccc.jpg

- Nincs külön helytörténet, csak Magyarország története van, a nemzet történetét a lokális közösségek tartják fenn - mondta a könyvet bemutató bevezetőjében Katona Csaba.

 

IMG_9899ccc.jpg

A könyvbemutatók helyszíne azért is számított fontosnak, mert a régi soproni városházán őrizték a Magyar Koronát, amíg az Sopronban volt. A könyveket Katona Csaba, az MTA BTK Történelemtudományi Intézet tudományos munkatársa és Kelemen István, a Soproni Múzeum történész-muzeológusa mutatta be.

 

IMG_9908ccc.jpg

.

IMG_9913ccc.jpg

.

IMG_9883ccc.jpg

Fotók: Bolodár Zoltán2015. június 1. / Kultúra