Nyomtatás

Díjeső Álmos legendájának A Sopron Balett hatalmas sikere Szarvason

Három díjat nyert az Álmos legendája című táncmű az V. Magyar Teátrum Nyári Fesztiválon Szarvason. A Sopron Balett előadása a szakma és a közönség tetszését egyaránt elnyerte.

Az ötéves rendezvénysorozat keretében idén a színházművészeti elismerések átadása mellett a cirkusz- és táncművészeket is díjazták a szerda esti gálán, ugyanis a Szarvasi Vízi Színházban már hagyományosan egyre több az ilyen műfajú előadás.

A Sopron Balett először szerepelt ezen a játszóhelyen, mégpedig az Álmos legendája című táncművel. Szarka Gyula, a Ghymes együttes Kossuth-díjas alapítója, Szálinger Balázs József Attila-díjas költő és Demcsák Ottó Harangozó-díjas koreográfus, táncművész alkotása a Sopron Táncegyüttes tagjainak közreműködésével három elismerést is begyűjtött.
 
ccimg_5323_j4ya.jpg


Szarka Gyula zeneszerzői különdíjat kapott az új zenemű megalkotásért. Az Álmos szerepében látható Bolla Dániel a legjobb férfi táncművésznek járó elismerésben részesült. Mindemellett a zsűri a produkciónak ítélte oda a leglátványosabb táncjátéknak járó díjat.  A fesztivál eddigi történetében másodszor fordult elő, hogy egy előadás három szakmai díjat nyert.
 
ccimg_5573_92kt.jpg


-  Büszke vagyok a táncosaimra. Nagyon megtisztelő az, ha a közönség és a szakma figyelme egy fiatal együttesre irányul. Fontosak az ilyen visszajelzések. A legnagyobb erőt ezek adhatják számunkra a nehézségeink közben is. Szarvason érezni lehetett az értő és érző közönség lelkét, ahogy mellettünk álltak. Felemelően jó érzés volt  - mondta Demcsák Ottó.
 
ccimg_5582_lzli.jpg


A főszerepet táncoló Bolla Dánielnek ez volt az utolsó szerepe soproni színekben, ugyanis pályafutását ősztől Miskolcon folytatja.

-  Megható és szép zárása ez a soproni munkáimnak. Nagyon örülök és boldog vagyok. Úgy érzem, ezt a díjat nem csak én kaptam, hanem az egész csapat, a társulat, s képletesen nekik is jár az elismerés, a soproni közönséggel együtt - fogalmazta meg érzéseit Bolla Dániel.

A magyar őstörténetről még nem született táncmű, a  tavaszi soproni ősbemutatón tíz perces vastapsot kaptak a táncosok és az alkotók. A darab nyáron Szarvas mellett Pápán is vendégszerepelt, ősszel pedig a fővárosi közönség is láthatja majd az előadást a Millenárison. Mindemellett több településről is érdeklődnek a produkció iránt.
 
cca díjátadó közönsége.jpg


-  Nagyon megtisztelő számomra ez az elismerés, s az, ahogy  a szakma és a közönség értékelte a munkánkat. Ez is bizonyítja, jól dolgoztunk. Örülök, hogy a soproni bemutatónak van utóélete, s máshol is megismerhetik a művet. Bízom abban, kinyílnak majd a kapuk a produkció előtt és ezek a díjak, sikerek mindenképp referenciák ehhez. Egy jó előjelet kaptunk most - hangsúlyozta Szarka Gyula, aki a soproni teátrum tagjának és zeneszerzőjének számít, hiszen több produkció létrehozásában működött közre az elmúlt években.
 
 ccSzarka Gyula a szarvasi díjátadón.jpg
 
Szarka Gyula a díjátadón
 

Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója nagyon örült annak, hogy ilyen szép, díjakban is mérhető sikert ért el az Álmos legendája.
 
 - Érezhető, hogy országos szinten egyre nagyobb figyelem és érdeklődés veszi körül a produkcióinkat, munkánkat, mindazt, amit szakmailag képviselünk. Fesztiválmeghívásaink, vendégszerepléseink, a Nemzeti Színházban való sikeres, csaknem telt házas bemutatkozásunk, most pedig a minden várakozást felülmúló fogadtatása a szarvasi előadásunknak ezt mutatják. Az igényes soproni nézők mellett más városokban is sikerült a közönség elismerését elnyernünk, ami azt bizonyítja, jó irányt választottunk a tánctagozatunk, a Sopron Balett létrehozásával. Nem térünk le az általunk választott útról és reméljük, még több örömet szerezhetünk majd a nézőknek Sopronban és azon túl - összegezte gondolatait a direktor.

A Sopron Balett már elkezdte a próbáit a Diótörő című produkciónak, melyet az ősszel kezdődő évadban láthat majd a közönség.

VARO-prokultura.hu2016. augusztus 25. / Kultúra