datum+nevnap
| | |


Városi hírek Önkormányzati Portál Turisztikai Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Házasságkötés bejelentése

 

 

HÁZASSÁGKÖTÉSI SZÁNDÉK BEJELENTÉSE


A Polgári Törvénykönyv alapján csak az a házasság érvényes, amelyet egy férfi és egy nő köt egymással anyakönyvvezető előtt.

Házasságkötési szándékot a házasulóknak a házasságkötés tervezett helye szerinti települési önkormányzat polgármesteri hivatalának anyakönyvvezetője előtt kell személyesen bejelenteniük.

 

Szükséges okiratok:

 

A házasságkötés bejelentésekor igazolni kell személyazonosságukat, állampolgárságukat, lakóhelyüket.

A személyi adatok igazolására a születési anyakönyvi kivonat szolgál. Nőtlen, hajadon családi állapotot igazolni nem kell. Elvált, vagy özvegy családi állapot igazolása történhet jogerős bontóítélettel, vagy halotti anyakönyvi kivonattal.

 

A házasságkötési szándék bejelentéséről, a bemutatott okiratokról és egyéb nyilatkozatokról az anyakönyvvezető jegyzőkönyvet készít, egyben vizsgálja a házasságkötés törvényi feltételeinek fennállását.

A házasságkötést 30 napos várakozási idő előzi meg, tehát a házassági szándék bejelentése után leghamarabb a 31. napra lehet kitűzni a házasságkötést.

 

A házasságkötés a hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben díjmentes. A hivatali munkaidőn, illetve hivatali helyiségen kívül tartott házasságkötés esetén díjat kell fizetni. (3/2011.(II.28.) SMJVÖK rendelete) 

 

Fenti tájékoztató magyar állampolgárok házasságkötésére vonatkozik.

Külföldi állampolgár házasságkötése esetében: kérem keressék fel személyesen vagy telefonon az anyakönyvvezetőt.