datum+nevnap
| | |


Városi hírek Önkormányzati Portál Turisztikai Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

ASP.ADÓ rendszerhez kapcsolódó új elektronikus ügyintézési felület

2019. március végén önkormányzati adóhatóságunk is csatlakozott az ASP országos adórendszerhez, emiatt jelentősen megváltozott az adózók ügyindítása, egyenleg lekérdezése is.

Az ASP (Application Service Provider, magyarul alkalmazás-szolgáltató) modell lényege, hogy az adózók (felhasználók) egy egyszerű böngészőprogram segítségével az interneten keresztül vehetik igénybe a távoli szolgáltató központtól a tevékenységük támogatásához szükséges szoftvereket, alkalmazásokat, amelyek segítenek az adóztatási feladatok ellátásában. Az alkalmazás bevezetésével az ügyfeleknek (lakosság, vállalkozások) nyújtott igazgatási szolgáltatások színvonalának emelése a cél.

Az ügyintézésben eddig használt „ÁNYK” helyett „iForm" űrlapok kerültek bevezetésre, melyeket az Önkormányzati Hivatali Portálról (https://ohp-20.asp.lgov.hu/) lehet elérni. A felület használatáról szóló tájékoztató a https://ohp-20.asp.lgov.hu/tajekoztato linken található.

Az Önkormányzati Hivatali Portál (OHP) az önkormányzati ASP rendszerben az elektronikus önkormányzati ügyintézés helyszíne. Az OHP használatához előfeltétel, hogy a felhasználó rendelkezzen Ügyfélkapu azonosítóval.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy elektronikus beküldésre az „iForm" típusú űrlapok alkalmazásával van lehetőség a helyi iparűzési adóbevallások kivételével, mert 2021. január 1-jétől az adóalanyok – főszabály szerint – nem az önkormányzati, hanem csak és kizárólag az állami adóhatósághoz kötelesek benyújtani helyi iparűzési adó bevallásukat. A nyomtatványok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján https:/www.nav.gov.hu/ ÁNYK formátumban elérhetők.

Fontos, hogy maga az iparűzési adóbevallás feldolgozása, esetleg javítása az önkormányzati adóhatóságnál történik és az adófizetést is az önkormányzat 50433326-10016817 számlájára kell változatlanul megtenni.

Kizárólag az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemély adóalany (vállalkozó) az iparűzési adóbevallás nyomtatványt papíralapon is benyújthatja, tekintve, hogy e minőségében nem kötelezhető elektronikus kapcsolattartásra. Amennyiben a magánszemély vállalkozó a papíralapú bevallás-benyújtást választja, akkor azt az önkormányzati adóhatósághoz teheti meg.

A papíralapú bevallás az alábbi elérhetőségről tölthető le:

Építményadó adatbejelentési nyomtatvány (főlap+B lap)

Magánszemély kommunális adó adatbejelentési nyomtatványl

Megállapodás_nyomtatvány_tulajdostársak, vagyoni értékű jog jogosultak esetében

Sopron önkormányzati adóhatóságánál igénybe vehető elektronikus ügyintézési szolgáltatások és az OHP felületre publikált űrlapok ide kattintva elérhetők.

Az Általános Célú Kérelem Űrlap szolgáltatáson (e-Papír https://epapir.gov.hu/) keresztül kizárólag azon egyéb adóügyek kezdeményezhetőek, amelyek esetében az OHP oldalon nincs publikált, kötött formátumú űrlap. Az ügyfélkapus azonosítást követően a kitöltés során az alábbiakat kell kiválasztani: Témacsoport: Önkormányzati igazgatás; Ügytípus: Adóügyek; Címzett: Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata

 

Elektronikus Fizetési Szolgáltatás tájékoztató

 Az önkormányzati ASP rendszer továbbfejlesztése és országos kiterjesztése (ASP 2.0) elnevezésű projekt fejlesztéseinek köszönhetően már az Önök számára is elérhető az adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségek online lekérdezése és befizetése.

A https://e-onkormanyzat.gov.hu oldalra kattintva az adózó a kiválasztott önkormányzathoz tartozó adó-, díj- és illetékfizetési kötelezettségét (pl. gépjárműadó, kommunális adó, telekadó, építményadó) elektronikus úton teljesítheti, az interneten keresztüli bankkártyás fizetés segítségével.

Az Elektronikus Fizetési szolgáltatás igénybevételéhez KAÜ bejelentkezés (pl. ügyfélkapus azonosító) szükséges, és egy tranzakcióval akár több adószámlán fennálló tartozás is befizethető.

Tájékoztatjuk továbbá Önöket, hogy a sikeres fizetéseket követően a bankok által küldött visszaigazoló SMS tartalmára nincs ráhatásunk. Az SMS-ben esetlegesen előforduló Budapest városnév a Magyar Államkincstár székhelyére utal, nem a kedvezményezett önkormányzatra.


Elektronikus adóbevallás kitöltő rendszerek

                   

Általános Célú Kérelem Űrlap szolgáltatás

Önkormányzati Hivatali Portál (OHP)

                   

e-Papír szolgáltatás

ÁNYK (Általános Nyomtatványkitöltő - NAV)