datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Városi hírek Turisztikai Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Seinäjoki


www.sjk.fiseinajoki.jpgA modern város három évtizedes történetre tekinthet vissza. Ezeket az éveket viharos építőtevékenység és erőteljes fejlődés jellemezte. Ekkor emelkedett a munkahelyek száma 7600-ról 16.500-ra és a lakosság is majdnem megduplázódott.

A város központja és a régi lakóterületek tömöttebbé váltak és részben újjáépültek. Teljesen új ipari területek keletkeztek a környéken.

 seina1.jpgA városképet továbbra is a zöld természet és térségek jellemzi, de jelen van a modern városépítészet, ipartelepekkel, kórházakkal és iskolákkal.

A kiváló közlekedés-földrajzi helyzet az állandóan javuló közlekedési kapcsolatok a várost továbbfejlesztették és ma a kereskedelem, közlekedés és szolgáltatások központjaként szerepel.

seina3.jpgA terület eddigi fejlődése során Seinäjoki, a kelet botteni terület déli részének finn nyelvű országrészének központja, még hangsúlyosabbá vált. Ezt a finn állam is elismerte és több állami intézményt a városba telepített.

A mai Seinäjoki, ahogy a városkép is mutatja egy modern, eredeti kelet-botteni város. Az igazgatási és kultúrközpontot a régió egyik híres szülötte az akadémikus Alvar Aalto tervezte. Csak ritkán valósult meg úgy egy városközpont, a régi építőanyagok figyelembe vételével, mint egy harmonikus egész, teljesen az építész tervei szerint. A város modern színház-épülete 1987 őszén lett kész és a finn függetlenség 70. évfordulóján nemzeti ünnepséggel került felavatásra. Ezzel lett teljessé az Aalto-centrum is.
 
seina2.jpg