datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Városi hírek Turisztikai Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat

Cím: Sopron, Várkerület 7.

e-mail: oedenburg.dsv@gmail.com


2023-11-13 SNNÖ Közmeghallgatás meghívó     
1. Krisch Aladár Róbertné
SNNÖ elnök
2. dr. Krisch András
SNNÖ elnökhelyettes
3. Baranyai Konrád Sándor SNNÖ képviselő
4. Graf Nándor
SNNÖ képviselő
5. Sauer Attila
SNNÖ képviselő

 
Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzata 1995-ben alakult meg. A nemzetiségi önkormányzat célja a német anyanyelv és kultúra ápolása, a német nemzetiséghez tartozók (Sopron lakosságának kb. 8-10%-a, mintegy 4-6000 fő) érdekvédelme.
A nemzetiségi önkormányzat munkáját az 1992-óta működő Sopron és környéke Német Kultúrklub Egyesület segíti. Az Egyesület 1996-óta sikeresen szervezi a Német Kultúra Hete rendezvénysorozatot. A rendezvénysorozat keretén belül kórus és harmonikatalálkozók, színházi előadások, felolvasóestek, diavetítések és zenés-táncos baráti estek kapnak helyet.
A Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat tevékenységi köre kulturális és oktatási területen is megmutatkozik. 
Az anyanyelv megőrzésében a soproni Bánfalvi Óvodában (Kindergarten Wandorf) 1997-óta az "egy személy egy nyelv" szerint folyik a kétnyelvű (német) óvodai nevelés. Sopron legnagyobb létszámú iskolájábana Soproni Német Nemzetiségi Általános Iskolában (Deutsche Nationalitatenschule Ödenburg) folytatódik a német nemzetiségű nevelés. Az iskola az első évfolyamtól kezdődően kétnyelvű és nyelvoktató illetve bővített nyelvoktató német nemzetiségű oktatást folytat.
Fontos számunkra a testvérvárosi kapcsolat, melyet Bad Wimpfennel tartunk fenn, ott élnek a Sopronból kitelepítettek, akik évente hazalátogatnak. Ilyenkor baráti estet, kötetlen összejöveteleket rendezünk.
 

Szabályzatok
 
 
 

A Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat által nyújtott támogatások, az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 1. melléklet 3. és 4. pontjában meghatározottak szerint, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának honlapján közzétételre kerülnek.


Ülések

Meghívók

Jegyzőkönyvek

Határozatok