datum+nevnap
| | |


Belvárosi képek
 
 
Városi hírek Turisztikai Portál E-Ügyintézési Portál Társulás

továbbküldés e-mailben | nyomtatás

Sopron Megyei Jogú Város Fenntartható Energia- és Klímaügyi Akcióterve (SECAP)

Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzatának kiemelt célja, hogy igazodva a nemzeti és uniós szakmai elvárásokhoz, a település fenntartható energiagazdálkodását, az éghajlatváltozás helyi hatásainak mérséklését, illetve az alkalmazkodást programszerűen előmozdítsa.E törekvését a hazai módszertan szerint elfogadott 2022. évi klímastratégiájában is megerősítette.

 

A 2008-ban létrehozott Polgármesterek Szövetsége tagjai önként és közösen vállalják, hogy

 

-   az EU szakmai irányvonalának és a nemzeti célkitűzéseknek eleget tevő közép- és hosszútávú célokat fogalmaznak meg, a 2050. évre előirányzott klímasemlegesség elérése érdekében,

-   a klímacélok megvalósítását prioritásként kezelik, s azt megfelelően kommunikálják a lakosság irányába,

-   a lakosságot, gazdaságot és intézményrendszert ösztönözve, a célok megvalósulását szolgáló helyi együttműködéseket valósítanak meg,

-   polgármesterekkel, helyi közösségek vezetőivel együttműködve, elősegítik a Polgármesterek Szövetségének világméretű szerveződését,

-   céljaik meghatározott időtávban való elérésére Akciótervet dolgoznak ki és valósítanak meg, az éghajlatváltozás hatásásainak csökkentését, az alkalmazkodást és az energiaszegénység kezelését is szolgáló intézkedésekkel.

 

A csatlakozást követően a tagok feladata, hogy elkészítsék az Alap Kibocsátási (Leltár) Jegyzéket, a Klímaváltozási kockázati és veszélyeztetettségi értékelést, illetve az átfogó Fenntartható Energia- és Klímaügyi Akciótervet (Sustainable Energy and Climate Action Plan - SECAP).

 

Sopron MJV Önkormányzata 2023. márciusában csatlakozott a Polgármesterek Szövetségéhez.

 

A Szövetség irányában tett vállalás értelmében megtörtént az állapotfelmérés és elkészült a Fenntartható Energia- és Klímaügyi Akcióterv. Mindennek célja, hogy az üvegházhatást okozó gázok mennyisége városunkban 2030-ig az elvárt mértékben, legalább 40%-kal csökkenjen, az Akciótervben meghatározott intézkedések révén.  

 

A Fenntartható Energia- és Klímaügyi Akcióterv tartalmára vonatkozóan örömmel fogadjuk építő javaslataikat, észrevételeiket. Ossza meg velünk véleményét a velemeny.sopron.secap@sopron-ph.hu címen 2023 április 14-ig!